Helpoin ja näyttävin Oktoberfest-menu on herkkuplatter
Olisipa kiva pitää Oktoberfest-illanistujaiset, mutta ei todellakaan aikaa paistaa, keittää ja leipoa. Mutta eipä hätää. Oktoberfest-ruoka järjestyy puolessa tunnissa ja ilman kokkaustaitoja: herkkuplatter on kokoelma kaikkea hyvää, jonka saa kaupasta valmiina.
Jos ehdit tehdä yhden jutun itse, tee hapankaalidippi. Siinä ainekset vain sekoitetaan ja laitetaan uuniin vartiksi. Lämmin hapankaalidippi on huikean hyvää ja lisäksi se on helppo tapa opetella mielipiteitä jakavan hapankaalin makuun: ranskankerma ja juusto pehmentävät hapankaalin potkua, ja lopputulos hurmaa myös kaaliskeptikot.
Dipin kypsyessä ehdit pilkkoa muut Oktoberfest-menun tarjottavat ja asetella ne esille. Olutjuhlan henkeen platteriin voi koota leipiä, suolakeksejä, juustoja ja leikkeleitä. Raikkautta kokonaisuuteen tuovat hedelmät. Hapankaalidipin lisäksi kokonaisuuteen sopivat perinteiset Oktoberfestin kastikkeet eli sinappi ja omenasose.
Oktoberfest-menun kanssa maistuu tietenkin juhlan nimikko-olut, Lahden Erikois Oktoberfest. Muista myös siiderinjuojat sekä varaa alkoholitontakin juomavaihtoehtoa. Oktoberfestistä on lupa nauttia, vaikka oluesta ei niin välittäisikään!
Vinkki! Oktoberfest-platterin voi koostaa myös vegenä tai jopa vegaanisena. Kauppojen vegehyllyistä löytyy nykyisin suuri valikoima vegaanisia juuston ja leikkeleiden tapaisia tuotteita.
Oktoberfest-menu: herkkuplatter ja hapankaalidippi
valmistusaika 30 min
hapankaalidippi 854 kcal koko annos
pretzeleitä
ruisleipää
suolakeksejä
juustoja
leikkeleitä
maksapasteijaa
hedelmiä (esim. omenoita ja viinirypäleitä)
cocktail-kurkkuja
kokojyvä-dijon-sinappia
omenasosetta
Hapankaalidippi:
200 g ranskankermaa
150 g hapankaalia
100 g gruyere-juustoa raastettuna
4 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
1 tl dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria
- Kokoa Oktoberfest-menu asettelemalla kaikki ainekset kauniisti suurelle vadille tai leikkuulaudalle. Leikkaa leipä, juustot ja omenat valmiiksi paloiksi ja laita sinappi ja omenasose pieniin kippoihin.
Hapankaalidippi:
- Sekoita ranskankerma, hapankaali ja juustoraaste keskenään. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit paloiksi ja sekoita hapankaaliseokseen. Mausta sinapilla sekä ripauksilla suolaa ja mustapippuria.
- Siirrä seos uuninkestävään vuokaan ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.
- Tarjoile lämpimänä.