Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Pikkujoulumenu

Pikkujoulumenu moderniin makuun – näillä kolmella ruokalajilla hurmaat jouluvieraat

Juoma ja ruoka

Pikkujoulut tulossa, mutta mitä tarjoaisi? Jos et halua lähteä kinkku ja laatikot -linjalle, mutta jotain jouluista saisi olla, tässä sinulla ratkaisu. Pikkujoulumenu, joka yhdistää perinteet ja uudet makuelämykset!

Tässä on pikkujoulumenu, joka saa veden kielelle. Vai miltä kuulostaa jääkellarinlohi olutmajoneesin ja saaristolaisleivän kera? Pääruoaksi kokonaisena kypsennettyä naudan entrecôte’ta, punaviinikastiketta ja stilton-juureksia? Ja jälkiruoaksi paistettua valkohomejuustoa omenasiiderikompotin kera?

Jokaisessa ruokalajissa on jotain perinteisestä joulupöydästä, mutta kaikki toteutettuna uudella twistillä. Pikkujoulujen lisäksi tämä menu toimii mainiosti myös aaton illallisella.

Resepti

Pikkujoulumenun alkuruoka: Jääkellarin lohta olutmajoneesilla ja saaristolaisleivällä

8 annosta

Jääkellarin lohi

500 g lohifileetä ½ l vettä ½ dl hienoa merisuolaa 1 rkl sokeria 1 laakerinlehti

Olutmajoneesi

1 ½ dl majoneesia 3 rkl Lahden Erikois Joulu -olutta

Lisäksi

saaristolaisleipää siivuina punasipulia hienonnettuna roseepippuria tilliä
Kokonaisaika 13 t 0 min
Valmistus 1 t 0 min
290 kcal
  • Valmista jääkellarin lohi tarjoilua edeltävänä päivänä. Laita vesi, suola, sokeri ja laakerinlehti kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä sen aikaa, että suola ja sokeri liukenevat. Anna jäähtyä.

  • Kaada suolavesi laakeaan astiaan ja laita lohifilee astiaan nahkapuoli ylöspäin.

  • Anna lohen maustua liemessä jääkaapissa 12 tunnin ajan. Poista lohi liemestä ja kuivaa pinta talouspyyhkeellä.

  • Valmista olutmajoneesi sekoittamalla ainekset keskenään.

  • Tarjoile ohuiksi siivuiksi leikattu jääkellarin lohi saaristolaisleivän, olutmajoneesin ja hienonnetun punasipulin kera, viimeistele annokset roseepippurilla ja tuoreella tillillä.

Jääkellarin lohi graavataan trendikkäästi suolaliemessä. Näin lohi suolaantuu tasaisesti ja muuttuu kiinteäksi, jolloin sen leikkaaminen ohuiksi siivuiksi on helppoa. Lohen kanssa tarjoillaan maltaista saaristolaisleipää, jonka päälle sipaistaan Lahden Erikois Jouluoluella maustettua majoneesia. Makuelämyksen täydentää ruokajuomana sama Lahden Erikois Jouluolut.

Resepti

Pikkujoulumenun pääruoka: Entrecôteta, punaviinikastiketta ja Stilton-juureksia

6-8 annosta

Entrecôte

n. 1 kg naudan entrecôteta 3 rkl öljyä 1 ½ tl suolaa ½ tl pippurisekoitusta

Punaviinikastike

2 salottisipulia 4 valkosipulinkynttä muutama timjamin oksa 3 rkl voita 1 rkl vehnäjauhoja 2 rkl punaviinietikkaa 3 dl punaviiniä (Marqués de Cáceres Crianza) 4 dl lihalientä ½ tl rouhittua viherpippuria (suolaa)

Stilton-juurekset

3 isoa perunaa (500 g) 1 lanttu (450 g) 2 porkkanaa (200 g) 1–2 palsternakkaa (200 g) 2 rkl öljyä 1 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria 150 g Stilton-sinihomejuustoa
Valmistus 1 t 30 min
539 kcal
  • Ota entrecôte huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta.

  • Kuumenna öljy pannulla ja ruskista lihan pinnat. Ripottele suolaa ja pippurisekoitusta joka puolelle lihaa.

  • Laita lihalämpömittari lihaan ja kypsennä sitä 125-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 54 astetta (noin 1 tunti). Anna vetäytyä 20 minuuttia ennen siivuiksi leikkaamista.

  • Punaviinikastiketta varten kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon valkosipuli ja timjamin oksat, paista vielä hetki.

  • Sekoita vehnäjauhot sipuleiden joukkoon. Lisää punaviinietikka, punaviini ja lihaliemi. Anna kastikkeen kiehua hiljaa poreillen, kunnes sitä on jäljellä noin kolme desiä. Mausta viherpippurilla ja tarvittaessa suolalla.

  • Stilton-juureksia varten kuori ja paloittele juurekset reiluiksi suupaloiksi. Levitä ne uunivuokaan ja sekoita joukkoon öljy, suola ja mustapippuri. Paahda juureksia 220 asteessa noin 15 minuuttia. Lisää juuresten päälle Stilton-juustoa reiluina murusina ja paahda vielä 10 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä.

  • Tarjoile siivuiksi leikattu entrecôte punaviinikastikkeen ja Stilton-juuresten kanssa.

Pikkujoulutarjottavien pääruokana on paistettu entrecôte. Matalassa lämmössä kypsentäminen takaa mehevän lopputuloksen. Sisälämpötilan voi rohkeasti jättää alhaiseksi, kunhan antaa lihan vetäytyä rauhassa leikkuulaudalla ennen siivuiksi leikkaamista. Jos kuitenkin pidät kypsemmästä lihasta, voit toki kypsentää sen 60- tai jopa 65-asteiseksi. Entrecôten kanssa maistuu punaviinikastike ja joulun ykkösjuustolla Stiltonilla maustetut juurekset. Kaada laseihin samaa punaviiniä kuin kastikkeeseen: tammikypsytetty riojalainen Marqués de Cáceres Crianza sopii tähän tarkoitukseen täydellisesti.

Resepti

Pikkujoulumenun jälkiruoka: Paistettua valkohomejuustoa omenasiiderikompotin kera

8 annosta

500 g valkohomejuustoa 1 dl pähkinöitä

Omenasiiderikompotti

2 omenaa 4 kuivattua viikunaa 1 dl sokeria 1 rkl vaniljasokeria 1 dl Guilty Joe Dry Rosé Apple with a hint of Fig -siideriä 1 cm pala inkivääriä 1 kanelitanko 1 tähtianis
Valmistus 1 t 0 min
354 kcal
  • Valmista ensin omenasiiderikompotti. Poista omenoista siemenkodat ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Leikkaa viikunat pieniksi kuutioiksi.

  • Laita kattilaan omenat, viikunat, sokeri, vaniljasokeri ja siideri. Leikkaa inkivääri siivuiksi ja lisää kattilaan yhdessä kanelitangon ja tähtianiksen kanssa.

  • Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen noin 20–25 minuutin ajan. Jätä kompotti jäähtymään.

  • Laita valkohomejuusto leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.

  • Rouhi pähkinöitä hieman veitsellä ja paahda niitä muutama minuutti kuivalla, kuumalla pannulla.

  • Siirrä paistettu juusto varovasti tarjoilulautaselle, lusikoi päälle omenasiiderikompottia ja viimeistele pähkinöillä. Tarjoile heti.

Pikkujouluruoan päättää ruokalaji, joka yhdistää välijuuston ja jälkiruoan. uunissa pehmeän valuvaksi paistettua valkohomejuustoa ja viikunaista omenasiiderikompottia. Paahdetut pähkinät antavat kokonaisuuteen maun lisäksi rouhean suutuntuman. Ruokajuomaksi sopii Guilty Joe Dry Rosé Apple with a hint of Fig 5,4 %. Samaa kuivaa, viikunalla maustettua rosé-omenasiideriä lorautetaan myös kompottiin.