Moi, mitä etsit?

search

Valmista näyttävät vappumunkit

Parhaat vappumunkit tuunataan kuorrutteilla

Juoma ja ruoka, Ruoka ja juoma, Vappu, Mionetto

Vappumunkit ovat varma herkku, mutta vielä herkumpaa niistä tulee kuorrutteilla. Ja etenkin jos kuorrutteen sekoittaa omaan lempijuomaan!

Toiset paistavat ne itse, toiset kipaisevat kaupan paistopisteen kautta – sillä ilman munkkeja vappu jää vajaaksi. Mutta oletko kokeillut kuorruttaa vappumunkkeja?

Perinteisestihän tomusokerikuorrute tehdään sitruunamehuun, mutta sen voi yhtä hyvin sekoittaa johonkin muuhun nesteeseen. Tee siis vappudonitsien kuorrute lempijuomaasi, vaikka hedelmäiseen Jaffaan, raikkaaseen Mionetto-kuohuviiniin tai samettiseen Baileys-kermalikööriin!

Koristelussa voi hullutella: käytä vaikkapa elintarvikevärejä, erilaisia nonparelleja, karkkirouheita, pieniä vaahtokarkkeja ja syötävää glitteriä.

VINKKI! Kuorrute toimii mainiosti myös dippinä esimerkiksi hedelmien kanssa.

VINKKI! Jos paistat vappumunkit itse, taikina kannattaa tehdä Vichy Original -kivennäisveteen. Näin saat munkkien pintaan ihanan rapeuden.

Resepti

Vappumunkit

n. 20 kpl

Munkkitaikina

2 ½ dl Vichy Original -kivennäisvettä (tai maitoa tai vettä) 25 g hiivaa ½ dl sokeria 1 tl kardemummaa ½ tl suolaa n. 8 dl vehnäjauhoja 50 g voita tai margariinia sulatettuna paistamiseen 1 l rypsiöljyä
Kokonaisaika 3 t 0 min
Valmistus 1 t 0 min
130 kcal
  • Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja siirrä se yleiskoneen kulhoon. Liuota joukkoon hiiva ja lisää sokeri, kardemumma ja suola.

  • Laita yleiskone päälle ja lisää noin puolet jauhoista. Anna käydä, kunnes ainekset ovat sekaisin. Lisää voisula. Lisää jauhoja pienissä erissä, kunnes taikina on kimmoisaa eikä tartu enää sormiin. Vaivaa taikinaa noin 10 minuutin ajan.

  • Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

  • Vaivaa taikinaa työpöydällä ja muotoile pyöreiksi pulliksi. Anna pullien kohota liinan alla vielä puolisen tuntia.

  • Tee munkkeihin reiät sormen avulla. Venytä reiät pyörittämällä munkkia varovasti sormen ympärillä.

  • Kuumenna öljy kattilassa noin 180-asteiseksi. Öljyn tulee olla tarpeeksi kuumaa, jotta munkit eivät kypsyessään ime sisäänsä liikaa öljyä. Digitaalinen lämpömittari on hyvä lämpötilan mittaamiseen. Munkkeja paistaessa on syytä olla tarkkana, ettei lämpötila nouse liikaa. Pidä kattilan kantta lähettyvillä: jos öljy pääsee leimahtamaan liekkiin, saat tukahdutettua sen nopeasti kannella. Huom: Uppopaistaessa ei saa pitää liesituuletinta päällä!

  • Nostele munkkeja pari kerrallaan kuumaan öljyyn paistumaan. Käännä munkki, kun sen alapuoli on kauniin kullanruskea ja paista myös toiselta puolelta ruskistuneeksi.

  • Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

  • Jos sokeroit vappudonitsit, tee se niiden ollessa vielä lämpimiä. Jos taas kuorrutat munkit, anna niiden jäähtyä kokonaan.

Resepti

Vappumunkkien kuorrutus:

Vappumunkkien kuorrutus:

4 dl tomusokeria 4 rkl nestettä (esim. Hartwall Jaffa, Baileys Original tai Mionetto Prosecco Brut Organic) (pari tippaa elintarvikeväriä)
  • Mittaa tomusokeri kulhoon ja sekoita joukkoon nestettä vähän kerrallaan, kunnes kuorrute on

  • Värjää kuorrutus halutessasi elintarvikevärillä.

  • Kuorruta jäähtyneet munkit.

  • Koristele vappudonitsit nonparelleilla, pienillä karkilla, elintarvikevärillä tai syötävällä glitterillä. Koristeet kannattaa lisätä, kun kuorrutus on vielä tahmeaa, niin ne tarttuvat hyvin kiinni.

VINKKI! Vappumunkit ovat vegaanisia, jos et käytä nesteenä lehmänmaitoa etkä sekoita kuorrutetta Baileysiin.