Valkoviinimarinoidut kasvikset ja feta
Kaikkien aikojen fetadippi & juhannuksen grilliherkut
Koukuttavan herkullinen fetadippi nostaa juhannuksen grilliherkut uusiin maku-ulottuvuuksiin. Testaa dippiä esimerkiksi valkoviinimarinoitujen grillikasvisten kanssa!
Tämä fetadippiresepti kannattaa ottaa talteen saman tien! Monitoimidippi toimii nimittäin niin juhannuksen grilliherkkujen kuin monen muuan kesäruoan kaverina. Dippi sekoitetaan turkkilaiseen jogurttiin, joukkoon murustellaan fetaa, ja soossi maustetaan kesäsipulilla, tilillä ja sitruunalla. Eli juuri mainio kombo raikkautta ja rasvaisuutta!
Resepti
Fetadipin resepti
1 kesäsipuli varsineen 1 valkosipulinkynsi 3 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna 100 g fetajuustoa 2 dl turkkilaista jogurttia ½ sitruunan kuori ja mehu (n. 2 rkl mehua) ripaus suolaa ja mustapippuria
Hienonna kesäsipuli varsineen. Kuori ja hienonna myös valkosipulinkynsi ja tilli. Murustele feta. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile valkoviinimarinoitujen kasvisten tai muiden juhannuksen grilliherkkujen kanssa.
Fetadipin kanssa kannattaa tarjoilla esimerkiksi valkoviinimarinoituja, grillattuja alkukesän kasviksia: parsaa, kesäporkkanaa, retiisiä ja kesäkurpitsaa.
Resepti
Juhannuksen grilliherkut: valkoviinimarinoidut kasvikset
1 nippu parsaa (450–500 g) 1 nippu hoikkia kesäporkkanoita 1 nippu retiisejä 1 pieni kesäkurpitsa (200 g)
Valkoviinimarinadi:
2 valkosipulinkynttä 1 kesäsipuli varsineen 2 rkl tuoretta rakuunaa hienonnettuna 3 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna 1 ½ dl Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken -valkoviiniä ½ dl oliiviöljyä 1 tl suolaa ¼ tl mustapippuriaValmista ensin marinadi valmiiksi odottamaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna kesäsipuli varsineen. Hienonna myös rakuuna ja timjami. Sekoita marinadin ainekset keskenään.
Grillaa kasvikset. Napsauta parsoista puisevat tyvet pois, kuori tarvittaessa (ohutkuorisia vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria). Leikkaa porkkanat pituussuunnassa puoliksi, siivuta kesäkurpitsat noin sentin paksuisiksi siivuiksi.
Grillaa kasviksia, kunnes ne ovat napakan kypsiä. Siirrä kasvikset suoraan kuumina marinadin sekaan. Anna marinoitua vähintään tunnin ajan.
Marinoinnin juju on siinä, että se tehdään vasta grillaamisen jälkeen. Näin kuumat kasvikset oikein imaisevat yrttisen valkoviinimarinadin maut sisäänsä. Valkoviini antaa kasvikselle kivan terävän maun, jota taas rasvainen dippi taittaa.
Marinadiin viiniksi sopii luonteikas, kuiva Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken, joka on valmistettu pinot grigio -rypäleestä. Sama hennon mausteinen ja hedelmäisen hapokas viini kuuluu tietenkin myös lasiinn juhannuksen grilliherkkujen ruokajuomaksi!
HUOM! Koska kasvikset marinoidaan valkoviinissä, ei niitä tule tarjoilla lapsille tai alkoholitonta ruokavaliota noudattaville.
VINKKI! Sama marinadi sopii hyvin myös kalalle, äyriäisille ja kanalle. Laita ne marinadiin pari tuntia ennen kypsentämistä.