Hartwall DIY olutjoulukalenteri – 24 olutyllätystä joulukuuhun
Tänä vuonna joulukalenterista ei paljastu tonttukuvia tai maitosuklaata – vaan oluita! Hartwallin itse tehty olutjoulukalenteri sisältää 24 olutta, yksi erilainen jokaiselle jouluaattoa edeltävälle päivälle. Joukossa on niin varsinaisia jouluoluita, alkoholittomia oluita, herkkuoluita sekä juhlaoluita pikkujoulusta itsenäisyyspäivään.
Tee se itse -olutjoulukalenteri on täydellinen lahja olutfiilistelijälle: kaverille, isälle, puolisolle – tai itselle. Ja kirsikkana kakun päällä (tai vaahtona oluen päällä): oluiden maistelussa jaettu ilo on paras ilo!
DIY olutjoulukalenteri – näitä tarvitset:
- 24 erilaista olutta. Suosituksemme on listattu alle. Mutta jos joukosta puuttuu oma tai kalenterin saajan suosikki, voit toki koota olutadventtikalenterin makusi mukaan. (Ja kukaan ei kiellä sijoittamasta omaa lempiolutta vaikkapa joka toiseen luukkuun – mutta muista, luukkuja ei saa availla etukäteen!)
- Kori tai laatikko, johon saat koottua oluet.
- Käärepaperia
- Narua tai paketointinauhaa
- Teippiä tai tarroja kääreiden kiinnittämiseksi. Jos käärepaperi on kuviollinen, valmis numerotarra on kätevä tapa merkitä kunkin päivän olut. Yksiväriseen paperiin taas voit merkitä päivät myös itse kirjoittamalla.
- Olutkuvaukset. Jos kokoat kalenterin olutehdotustemme pohjalta, saat tästä alta valmiit kuvaukset kustakin oluesta. Mikäli haluat panostaa hieman extraa, kirjoita tai tulosta kuvaukset paperille ja liitä oluen mukana lahjakääreeseen.
Hartwall DIY olutjoulukalenteri – 24 luukkua ja yllätysolutta
Luukku 1: Mattsson Grapefruit Sour Ale 4,4%
Vihdoin joulukuu, 24 päivän odotus käynnistyy tästä! Ja tämä perjantai alkaakin ryminällä, sillä Mattsson Grapefruit Sour Ale on kirpsakka olut, jonka maussa nousee esiin nimensä mukaisesti greippi. Sour-oluet luovat uusia makuelämyksiä ja rikastuttavat olutkulttuuria sekä siivittävät monia oluenharrastajia eteenpäin oluiden maailmassa
Minkä kanssa? Sour- eli hapanoluet sopivat sellaiseen nautittavaksi, mutta ne toimivat erinomaisena makuparina myös happamien ruokien seuraan.
Luukku 2: Aura Kuningasolut 5,0 %
Joulukuun toinen päivä ansaitsee kuninkaallisen sihautuksen ja naksautuksen. Aura Kuningasolut on tyyliltään punertava Vienna Lager. Puhtaan lagerin perusluonnetta täydentää häivähdys maltaan karamellisuutta. Kuninkaan kruunaa humaloinnin jälkimakuun tuoma yrttisyys sekä kukkaisuus. Kruunu päästä!
Minkä kanssa? Hyvä juustotarjotinolut! Oluen mausteinen humalointi ja karamellisuus sopivat yhteen happaman, pitkään kypsytetyn kovan juuston kanssa. Testaa myös klassisen pipari + sinihomejuusto + viikuna -yhdistelmän kanssa.
Luukku 3: Birra Moretti 4,6 %
Ciao bella, ciao Birra Moretti! Tämä olut tuo palan Italiaa joulukuun kolmanteen. Kyseessä on kullankeltainen premium-lager, jonka maun viimeistelee tasapainoinen humalan katkero. Tiesitkö muuten, että Birra Morettia on tehty jo vuodesta 1859?
Minkä kanssa? No tietenkin pizzan ja pastan! Toisaalta jos joulupöytää mietitään, parhaat makuparit löytyvät perinteisistä laatikoista.
Luukku 4: Lahden Erikois A 5,3 %
Erikoisen hyvää joulukuun ensimmäistä maanataita! Lahden Erikois A on kullankeltainen, vahva ja täyteläinen täysmallaspohjahiivaolut. Pehmeää, maltaanmakeaa kokonaisuutta sävyttävät hedelmäiset ja kukkaiset vivahteet sekä Saaz-humalan hienostunut mausteisuus.
Minkä kanssa? Perinteiset suomalaisen keittiön herkut: uuni- ja graavilohi, poronkäristys, makkarat ja leipäjuusto.
Luukku 5: Heineken 5,0 %
Yli 150-vuotias, hollantilainen Heineken on kiistatta maailman tunnetuimpia ja rakastetuimpia oluita. Oluen ikoniset tuntomerkit ovat vihreä lasipullo ja etiketin punainen tähti. Heineken 5,0 % on täysmallaslagerin hieman vahvempi, astetta syvempi ja ryhdikkäämpi versio. Kannattaa kokeilla!
Minkä kanssa? Erinomainen kinkunpaisto-olut! Sopii myös joulupöydän alkuruokien, kalapöydän ja laatikoiden kanssa.
Luukku 6: Aura Tumma 5,2 %
Itsenäisyyspäivän juhlistamiseksi nostamme huulille kotimaisen Aura Tumman. Tämä olut on keskiasteisesti humaloitu lager, jonka mausta löytyy aavistus paahteisuutta ja makeaa maltaisuutta. Kun oluen kaataa lasiin, siitä jää runsas ja pysyvä, kermamainen vaahto. Aura Tumma muuten valittiin parhaaksi tummaksi lageriksi Helsingin Sanomien sokkotestissä lokakuussa 2019 – eli vain parasta 104-vuotiaan kotimaamme kunniaksi!
Minkä kanssa? Paras pari pitkään haudutetuille lihapadoille ja paisteille.
Luukku 7: Lahden Erikois Joulu 5,3%
Viikko joulukuuta takana ja nyt on aika nostaa huulille ensimmäinen virallinen jouluolut. Sesongin uutuudessa kättä paiskaavat yhteen makea maltaisuus, tumma suklaa ja lempeä paahteisuus. Lahden Erikois Joulu 5,3% on tumma, lähes musta täysmallaspohjahiivaolut.
Minkä kanssa? Maittava joulupöydän herkkujen ja miedon riistan kumppani. Oiva pehmeiden ja maukkaiden juustojen sekä tumman suklaan ja suklaisten jälkiruokien seuralainen.
Luukku 8: Lapin Kulta 5,2 %
Kahdeksannesta luukusta paljastuu klassikkojen klassikko: Lapin kulta, kavereiden kesken Lappari. Tämä suomalaisten suosikkiolut saa ainutlaatuisen, pohjolan raikkaan makunsa suomalaisista raaka-aineista. Nauti jääkylmänä lasipullosta vaikkapa joulusaunan yhteydessä!
Minkä kanssa: Joulupöydän kalat maistuvat varmasti entistä paremmalta tämän oluen kera. Kokeile myös tulisen ruoan tai vaikkapa hodarin parina.
Luukku 9: Mattsson Motueka Lager 5,2%
Ysiluukun takana lymyilee uusi-seelantilaisen Motueka-humalan raikas tuulahdus. Mattsson Motueka Lager on vaalea, suodattamaton craft-lager, jonka mallaspohjasta reilu 20 % on vehnämallasta. Tuoreen "mojitomainen" sitruksisuus ja ripaus trooppista hedelmää nostattavat erittäin maukkaat ja juotavat kuohut.
Minkä kanssa?
Vaalea lager on oluista ehdottomasti suosituin tyyppi sekä meillä että maailmalla. Ruoan suhteen se on ihastuttavan helppo: kevyesti humaloidun ja miedon maltaisen juoman kanssa passaa yhteen monikin ruoka pizzasta jouluruokiin ja texmexistä aasialaisiin makuihin. Valinta on sinun!
Luukku 10: More Brewing Lager 0,0 %
Jo 10 päivää joulukuuta takana! Päivän luukusta paljastuu alkoholiton More Brewing Lager. Tämä joka tilanteeseen sopiva juoma on kehitetty ilman kompromisseja käyttäen perinteisiä oluen raaka-aineita: vettä, maltaita, hiivaa ja humalaa. More Brewing Lagerin mausta löydät niin miellyttävän kukkaista aromia kuin persikkaisia vivahteitakin.
Minkä kanssa? No siis, tämähän sopii alkoholittomana ihan jokaiseen tilanteeseen!
Luukku 11: Lahden Erikois Hazy PALE ALE 4,8%
Turkoosiin tölkkiin pukeutuva Lahden Erikois Hazy Pale Ale on vaaleankeltainen, suodattamaton ja samea täysmallas-ale. Oluen runko on sekoitus vaaleita ohramaltaita, jota silitetään vehnämaltaalla utuisen ilmeen sekä pehmeän suutuntuman saavuttamiseksi. Maku on rakennettu trooppisen hedelmäisillä humalilla, joilla syntyy mehukkaan hedelmäinen täysmallasolut.
Minkä kanssa? Hazy tuo katkeroiselle IPA-tyylille muutamaa astetta lempeämmän vaihtoehdon. Nauti seurusteluhetkissä sellaisenaan tai kokoa lautaselle maukkaita makuja joko aasialaistyyliin tai mehevän burgerin muodossa.
Luukku 12: Guinness Draught Stout 4,2 %
Iloiset terveiset Irlannista! Guinness Draught Stout on makumenolippusi tunnelmalliseen irkkupubiin. Ikoninen dry stout -olut tunnetaan lähes mustasta väristä, rikkaasta ja kermaisen samettisesta mausta, runsaasta humaloinnista sekä valkoisesta vaahtohunnusta. Omintakeisen vaahdon saa aikaan tölkin sisällä oleva patentoitu typpikapseli. Fun fact: Kuningatar Elisabeth myönsi kapselille vuonna 1991 teknologiapalkinnon. Samassa kilvassa ilman palkintoa jäi Internet. Cheers to that! Tai "sláinte", kuten se iiriksi kuuluu.
Minkä kanssa? Konvehtien naposteluun! Muista: Guinness on parhaimmillaan reilusti viilennettynä, 5–7-asteisena. Sopii myös esimerkiksi kirsikkabrownien leivontaan.
Luukku 13: Lahden Erikois US Wheat ALE 4,8%
Lahden Erikois U.S. Wheat Ale on baijerilaista virkaveljeään kevyempi, pehmeän sitruksinen ja rento amerikkalaistyylinen vehnäolut, jossa vehnämaltaan osuus on 50% mallaspohjasta. Tämä suodattamaton vaalean oljenkeltainen hurmuri on erikoisoluiden yksi lähestyttävimmistä tyyleistä.
Minkä kanssa? Hyvä makupari esimerkiksi miedoille kanaruoille, sushille, äyriäisille ja vuohenjuustolle.
Luukku 14: Teisnacher Pils 4,5%
Joulukuun 14. päivä paljastaa luukustaan saksalaisen kaverin: Teisnacher Pilsin. Tämä suodattamaton täysmallaspohjahiivaolut tuo palasen saksalaista oluthistoriaa joulukuun pimeyteen. Vaaleankeltaisessa ja keskitäyteläisessä oluessa nousevat esiin viljan ja hennon sitruksen aromit.
Minkä kanssa? Pils-oluet ovat omiaan joulupöydän kalojen kaverina, mutta sopii Teisnacher Pils myös vaikkapa joulusaunaan virkistäjäksi.
Luukku 15: Lahden Erikois NEIPA 5,5 %
Makuaistin räjäyttävää herkkua tällä kertaa tarjoilee Lahden Erikois NEIPA. Mehukkaan keltainen ja samea täysmallasolut on pullollaan kypsien trooppisten hedelmien, kuten ananaksen, mangon ja appelsiinin mehevyyttä. NEIPA-oluet ovat jo jonkin aikaa olleet oluttrendien kärkikahinoissa. Jos et siis ole vielä hypännyt tämän trendin aallon harjalle, kannattaa nämä kuohut ottaa haltuun!
Minkä kanssa? Yhdistä hedelmäiset toisiinsa: kokeile olutta esimerkiksi appelsiinikanan tai raikkaan sitruunapiirakan kanssa.
Luukku 16: Wieninger Winter Festbier 5,8%
16. luukusta paljastuu näyttävällä patenttikorkilla varustettuun pulloon on sujahtanut keskitäyteläinen, raikas lager. Mallaskeksinen ja hieman kermainen maku yhdistyy raikkaan sitruksiseen sekä kevyen hunajaiseen tuoksuun. Tasapainoinen Wieninger Winter Festbier on suodattamaton ja väriltään kauniin kullankeltainen.
Saksan Bavarian kaakkoisnurkassa, noin kymmenen kilometrin päässä Itävallan rajasta, sijaitsee Wieningerin loistelias panimo. Panimolla on pitkät perinteet ja heillä on historiaa jo 350 vuoden ajalta. Wieningerin panimo tunnetaan erityisesti korkeasta laadusta.
Minkä kanssa? Olut yhdistyy hienosti niin pizzan kuin lohenkin makumaailmaan.
Luukku 17: Lapin Kulta PURE 4,5 %
Täysmaltainen Lapin Kulta Pure on perinteisen Lapparin gluteeniton luomuversio. Olut on valmistettu luomuhumalasta ja suomalaisesta täysmallasohrasta, ja pantu Salpausselän soraharjujen suodattamaan pohjaveteen. Tämä olut puree – hyvällä tavalla. Vinkki! Viilennä olut 6–8-asteiseksi ja kaada hiljalleen lasiin. Näin pinnalle syntyy tuhti vaahtokukka, joka säilyttää luomuoluen ainutlaatuiset aromit.
Minkä kanssa? Vaalean kalan ja kasvisruokien kanssa. Hyvä makupaletin puhdistaja ja kombo myös mausteisten ja tulisten ruokien kanssa. Laita korvan taakse, jos kaipaat välipäivinä vaihtelua jouluruoille.
Luukku 18: Lagunitas IPA 6,2 %
18. luukku aukeaa, ja sen takaa löytyy todellinen jenkkicraft-klassikko: Lagunitas IPA. Tämä USA:n myydyin IPA on ollut saatavilla jo vuodesta 1995 asti – jo kauan ennen IPA-oluiden suurinta suosiota siis. Oluen tuoksusta saatat löytää sitrusta, marjaa sekä kukkaisuutta ja makupuoli tarjoilee sitrusta sekä makeaa karamellisuutta miellyttävällä katkerolla aateloituna.
Minkä kanssa? Tämä IPA toimii totta kai periamerikkalaisen burgerin kanssa, mutta myös tulinen aasialainen ruoka on oiva makupari tälle klassikolle.
Luukku 19: Lahden Erikois Session APA 3,3%
Lahden Erikois Session APA on suodattamaton, mieto ja rehti American Pale Ale. Maussa puraisee amerikkalaisten humalien makean hedelmäinen, sitrusmainen ja havuinen luonne, rungossa kevyesti karamellia ja paahdettua maltaisuutta. Ale-oluiden hedelmäisyys ja vivahteikkuus on mitä parhain alusta maukkaille matala-alkoholisille oluille.
Minkä kanssa? Hyvä vaihtoehto kinkkuolueksi.
Luukku 20: Heineken 0,0 %
Alkoholittomiin nautiskeluhetkiin sopii Heineken 0,0 %. Kyseessä on raikas ja ryhdikäs lager, joka valmistetaan tinkimättä alkuperäisen version laadusta. Ja kyllä, tämä on se olut, jota juotiin tv-mainoksissa kuntosalillakin. Alkoholiton Heineken mahdollistaakin olutelämyksen milloin vain. Tiesitkö, että alkoholitonta olutta tarjotaan usein maratonin maalissa palautusjuoman tapaan? Nautiskele siis maanantaiolut vaikka saunalenkin jälkeen ja testaa, kuinka ”palautusjuoma” potkii.
Minkä kanssa? Jos aattoperinteisiisi kuuluu mummon kyyditseminen kotiin, tämä on jouluoluesi.
Luukku 21: Krusovice Royal Pale Lager 5,0 %
Joulupukki on jo kulman takana! Nyt vietetään viimeisiä pikkujouluja (sanan täydessä merkityksessä), joten tässäpä pikkujouluolut viimeisillekin villahousujuhlijoille. Tsekkiläinen Krušovice Royal Pale Lager on kullankeltainen ja raikkaasti humaloitu lager-olut. Tuoksultaan se on maltainen ja maultaan keskitäyteläinen, pehmeän katkera ja hyvin tasapainoinen. Saatavilla hyvin varustelluista ruokakaupoista. Na zdraví eli kippis!
Minkä kanssa? Nappivalinta joulun kalapöytään.
Luukku 22: Sol 4,5 %
Tänään on talvipäivänseisaus eli vuoden lyhyin päivä. Kun aurinko on alimmillaan, nostetaan taivasta kohti tuttu meksikolainen aurinko – Sol. Tämä lager onkin kuin kulaus auringonpaistetta: kevyt, helppo ja raikkaan sitruksinen. Legendan mukaan Sol sai nimensä siitä, kun panimomestari pullotti olutta ja aurinko pilkisti verhojen takaa valaisten lasipullot.
Minkä kanssa? Sol on parhaimmillaan hyvin jäähdytettynä limesiivun kera ja se maistuu tietysti autenttisen meksikolaisen ruoan, kuten tacojen, kanssa. Maistuisiko meksikolainen esimerkiksi pikkujouluissa tai uutenavuotena?
Luukku 23: Mattsson Imperial Porter 7,0 %
Aatonaatto polkaistaan käyntiin samettisen mustalla oluella – ja sehän natsaa sopivasti vuoden pimeimpään aikaan. Mattsson Imperial Porter on tumma, muhkea ja silkkinen olut, joka on saanut kypsyä kellarissa kiireettä. Oluen maussa on maltaan paahteisuutta ja tummaa suklaata. Koko komeuden kruunaa tiivis luonnonvalkoinen vaahtokukka. Saatavilla Alkosta.
Minkä kanssa? Liha- ja pataruoat sekä savustetut ruoat. Erinomainen pari myös tummalle suklaalle ja muille suklaajälkiruoille.
Luukku 24: Lahden Erikois Joulu 6 %
Vihdoin – jouluaatto! Viimeisestä luukusta paljastuu tietenkin perinteinen jouluolut. Lahden Erikois Joulu 6,0% on lähes musta, roteva, täyteläisen samettinen ja rikkaan aromikas täysmallaslager, jonka maussa on tummaa suklaata ja hieman paahteisuutta sekä maltaan makeutta. Rauhaisaa ja hyvää joulua!
Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen joulupöydän antimille, pehmeille ja maukkaille juustoille, tummalle suklaalle sekä muille suklaisille jälkiruoille.
Asiantuntijoina jutussa Hartwallin tuotepäälliköt Ari Nykänen, Juhani Mertsalmi, Ville Alanko ja Pekko Koski.