Paras aloitus juhlille: cocktailpaloja kuohuviinin kanssa
Valmistujaisten, ylioppilasjuhlien tai muiden juhlien menua miettiessä on hyvä varata tarjolle myös pientä naposteltavaa heti juhlien alkuun. Kuohuviinin kanssa tarjottavat alkupalat ovat mainio tervetulon osoitus sekä kaunista silmänruokaa juhlien noutopöydässä.
Tässä kaksi makeaa ja kaksi suolaista ohjetta vieraiden hurmaamiseen.
Suolaisia cocktailpaloja kuohuviinin kanssa: Hernebruschetat
12 kpl
tekoaika 15 min
Juomasuositus:
Freixenet Prosecco Extra Dry -kuohuviini
12 patonkiviipaletta
1 pallo (125 g) mozzarellaa
1 ruukku herneenversoja
Hernetahna:
200 g herneitä
50 g parmesaania
1 (luomu)sitruuna
2 rkl mintunlehtiä
2 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
Hernebruschetan ohje – suolainen cocktailpala juhliin
- Jos käytät pakasteherneitä, kiehauta ne nopeasti, valuta ja huuhdo kylmällä vedellä. Raasta parmesaani. Raasta sitruunan ohut keltainen kuori hienoksi raasteeksi ja purista sitruunasta 1 rkl mehua. Laita kaikki tahnan ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi.
- Levitä tahna patonkiviipaleille. Revi päälle mozzarellaa ja asettele herneenversoja.
Suolaisia cocktailpaloja kuohuviinin kanssa: Kurkku-lohirullat
12 kpl
tekoaika 20 min
Juomasuositus:
Freixenet Prosecco Extra Dry -kuohuviini
1 kurkku
1 pkt (140 g) piparjuurituorejuustoa
25 g miniversoja
200 g kylmäsavulohiviipaleita
1 rkl seesaminsiemeniä
Kurkku-lohirullien ohje – suolainen cocktailpala juhliin
- Veistä kurkusta juustohöylällä pitkiä siivuja. Ota noin 6 siivua kummaltakin puoliskolta, jätä aivan kostein keskiosa käyttämättä. Kuivaa siivut talouspaperilla painellen.
- Levitä kurkkusiivuille tuorejuustoa, asettele päälle versoja ja lohiviipale. Kääri siivu tiukalle rullalle.
- Kiinnitä cocktail-tikulla. Koristele rullat seesaminsiemenillä.
Makeita cocktailpaloja kuohuviinin kanssa: Täytetyt mansikat
14 kpl
tekoaika 20 min
Juomasuositus:
Freixenet Prosecco Extra Dry -kuohuviini
14 (isoa) mansikkaa
1 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa
1 rkl tomusokeria
1 limetti
mintunlehtiä
Täytettyjen mansikoiden ohje – makea cocktailpala juhliin
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon tuorejuusto ja tomusokeri. Raasta limetin ohut vihreä kuori hienoksi raasteeksi ja purista limetistä 2 tl mehua. Mausta vaahto limetin kuoriraasteella ja limetin mehulla. Siirrä vaahto pursotuspussiin.
- Leikkaa mansikoista kannat reilusti, jolloin mansikat pysyvät hyvin pystyssä leikkuupinta alaspäin. Kaiverra mansikoihin kolo pienellä veitsellä.
- Pursota vaahto mansikoihin. Koristele mintunlehdillä.
Makeita cocktailpaloja kuohuviinin kanssa: Vaahtokarkki-rocky road
16–20 palaa
tekoaika 15 min + jähmettyminen 1 t
Juomasuositus:
Freixenet Prosecco Extra Dry -kuohuviini
200 g valkosuklaata
5 keksiä (esim. Digestive)
1 dl pähkinöitä (esim. cashew)
2 dl minivaahtokarkkeja
1 dl kuivattuja marjoja (esim. karpalo tai mansikka)
tuoreita marjoja koristeluun
Vaahtokarkki-rocky roadien ohje – makea cocktailpala juhliin
- Sulata paloiteltu valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa keskiteholla, välillä sekoitellen.
- Rouhi keksit karkeiksi muruiksi ja pähkinät karkeaksi rouheeksi.
- Sekoita kaikki aineet valkosuklaasulaan.
- Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun (n. 20 x 30 cm) vuokaan ja levitä tasaiseksi levyksi.
- Nosta rocky road jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.
- Leikkaa rocky road paloiksi terävällä veitsellä. Koristele halutessasi tuoreilla marjoilla.
Vinkki! Rocky roadiin voi laittaa myös isoja vaahtokarkkeja. Leikkaa niitä pienemmiksi paloiksi ennen suklaaseen sekoittamista.