3 x vinkit pääsiäisen ruokapöytään
Pääsiäinen on kiistatta yksi vuoden suurimpia ruokajuhlia, jolloin on ihana kokoontua yhteen lähimmäisten kesken, kokata pidemmän kaavan mukaan ja avata pullo astetta parempaa viiniä. Riojan punaviinit ovat klassinen ja tyylikäs valinta ja loistava yhdistelmä pääsiäisen ajan liharuuille – erityisesti, kun pääosassa on melko runsaanmakuista karitsaa tai lammasta. Riojan alueen ykkösrypäle on Tempranillo, joka saa upean marjaisuudensa lisäksi nauttia tammikypsytyksestä, joka tekee viineistä miellyttävän täyteläisiä ja mausteisia sekä pyöreän tanniinisia. Vuonna 1970 perustetun Marqués de Cáceresin viinit ovat erittäin korkeatasoisia ja tyylikkäitä Rioja-viinejä. Ne ovat runsaanvärisiä, miellyttävän hedelmäisiä, rakenteeltaan tasapainoisia, hienostuneesti tammitettuja ja täynnä taidokasta eleganssia. Kaikki Marqués de Cáceresin viinit ovat myös vegaanisertifioituja.
LÄMMINTÄ MAUSTEISUUTTA
Marqués de Cáceres Crianza 2017 punaviini ja mausteisen mehevä karitsaburgeri
Moderni pääsiäisruoka on karitsan jauhelihasta tehty premium-burgeri harissamajoneesilla, fetalla ja pikkelöidyllä punasipulilla. Burgeripihvit grillataan nopeasti, jotta pihvi jää keskeltä hieman roseeksi. Crianza- laatuluokan Riojassa maistuvat runsaat punaisten marjojen aromit ja lämmin mausteisuus, ja tämä keskitäyteläinen punaviini sopiikin parhaiten karitsaruuille, joissa liha on yleensä paistettu medium -kypsyyteen.
PÄÄSIÄISEN PARAS KARITSABURGERI
Raaka-aineet neljälle
Pikkelöity punasipuli
2 punasipulia
1 dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria
Harissamajoneesi
2 dl aiolia
2 tl harissatahnaa
1 tl struunanmehua
Karitsapihvit
600 g karitsan jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
4 briossisämpylää
100 g fetajuustoa
Herneenversoja
Valmistusohje
- Aloita pikkelöimällä punasipuli. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi, peitä punaviinietikalla ja sokerilla, sekoita hyvin ja anna maustua vähintään 15 minuuttia.
- Sekoita aioli, harissatahna ja sitruunamehu keskenään ja jätä maustumaan.
- Paahda sämpylät kullankeltaisiksi uunissa tai pannulla.
- Tee karitsanjauhelihasta noin 150 g painoisia pullia pyöritellen ja muotoile sämpylän kokoisiksi pihveiksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja grillaa noin kolme minuuttia/puoli, kunnes kypsyysaste on medium ja burgerpihvi jää hieman roseeksi keskeltä.
- Kokoa burgerit, niin että majoneesi on pohjalla, sitten pihvi, fetajuusto, punasipuli ja herneenversot.
TYYLIKÄS JA KLASSINEN
Marqués de Cáceres Reserva 2015 punaviini ja pitkään haudutettu taivaallisen herkullinen Lähi-Idän lammaspata
Pitkään kypsytetyt karitsa- ja lammasruuat kuten potka tai padat, ovat maultaan intensiivisiä ja melko tuhteja, joten myös viini saa olla täyteläinen ja runsas. Marqués de Cáceres Reserva on tyylikkään monivivahteinen ja täyteläinen, pehmeän tanniininen punaviini, joka tarjoilee kuivattuja hedelmiä, nahkaisuutta, makeita mausteita ja kahvin aromeja. Makean mausteinen ja granaattiomenalla höystetty itämainen lammaspata ja Reserva Rioja hurmaavat varmasti pääsiäispöydässä!
KIELEN VIEVÄ ITÄMAINEN LAMMASPATA
Raaka-aineet neljälle
Lammaspata
900 g lampaan lapaa tai keittolihaa
120 g saksanpähkinöitä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
2 sipulia pieneksi silputtuna
3 valkosipulinkynttä
½ tl kanelia
½ tl kuminaa
½ tl kurkumaa
1 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää
1 kanelitanko
pala appelsiinin kuorta
90 g kuivattuja karpaloita
3 rkl hunajaa (voi korvata osittain granaattiomenasiirapilla)
500 ml kanalientä
Koristeeksi
Kourallinen tuoretta lehtipersiljaa silputtuna
Kourallinen tuoretta korianteria silputtuna
½ granaattiomenan siemenet
Lisukkeeksi couscous tai riisi
Valmistusohjeet
- Pilko lammas kuutioiksi ja poista rasva.
- Paahda saksanpähkinöitä kuumalla pannulla tai uunissa, kunnes ne alkavat muuttua kullanruskeiksi – pähkinöitä kannattaa vahtia jotta ne eivät pala! Jauha paahdetut pähkinät hienoksi blenderissä.
- Lämmitä oliiviöljy ja voi padassa, kunnes voi alkaa vaahdota. Lisää sipulit, peitä kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia välillä sekoitellen – ei ole tarkoitus paahtaa, ainoastaan kuullottaa.
- Sekoita sipulin joukkoon mausteet, suola ja appelsiininkuori, kuullota vielä pari minuuttia.
- Lisää kuutioidut lampaanlihat, sekoittele niin että mausteet tarttuvat niihin joka puolelta. Lisää tarvittaessa hiukan lientä, jos lihat tarttuvat kiinni pataan.
- Lisää hunaja (ja granaattiomenasiirappi) sekä kuivatut karpalot, sekoita hyvin.
- Lisää kanaliemi ja kiehauta.
- Lisää jauhettu saksanpähkinä, sekoita huolellisesti, peitä kannella ja kypsennä pataa matalalla lämmöllä liedellä tai uunissa noin tunnin ajan. Sekoita noin 20 minuutin välein. Lopuksi nesteen tulisi olla haihtunut ja padasta tulee ihanan paksua ja kiiltävän ruskeaa väriltään.
- Poista kanelitanko ja appelsiininkuori. Maista ja mausta suolalla sekä mustapippurilla maun mukaan.
- Koristele lehtipersiljalla, korianterilla ja granaattiomenan siemenillä. Tarjoile couscousin tai riisin kanssa.
VIHREÄÄ YRTTISYYTTÄ
Marqués de Cáceres Verdejo 2019 valkoviini ja yrttisen sitruksinen parsarisotolla täytetty kesäkurpitsa
Verdejo on paras pääsiäisviini, kun lautasella on yrteillä ja sitruunalla maustettuja äyriäisiä, vaalealihaista kalaa tai kasviksia. Verdejon hapokkuus tuo raikkautta myös täyteläisemmälle annokselle, kuten risotolle, ja sen aromaattisuus on omiaan tuoreen keväisen vihreän parsan parina.
VEGAANINEN PARSARISOTTO KESÄKURPITSASSA
Raaka-aineet neljälle
2 kesäkurpitsaa
1/2 puntti (mahdollisimman ohutta) vihreää parsaa
1 salottisipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä
noin 5 dl kuumaa kasvislientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 purkki kaurakermaa
1/2 luomusitruunan mehu ja raastettua kuorta.
½ nippu tuoretta minttua
2 rkl pinjansiemeniä
Valmistusohje
- Puolita kesäkurpitsat ja koverra ne keskeltä lusikalla. Sivele oliiviöljyllä ja ripottele päälle hiukan sormisuolaa. Grillaa tai paista uunissa n. 10 minuuttia samalla, kun valmistat risoton.
- Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla. Sekoittele ja vahdi siemeniä, jotta ne eivät pala. Ota pois pannulta, kun ne ovat paahtuneet kullanruskeiksi.
- Leikkaa parsoista kuiva kanta pois ja pilko loput noin neljään osaan. Silppua sipuli. Kuumenna kattilan pohjalla 1 rkl oliivöljyä. Lisää parsat ja kuullota hetki. Lisää kattilan pohjalle vielä sipuli ja jatka kuullottamista, kunnes sipuli on pehmennyt. Siirrä parsa-sipuliseos sivuun.
- Kuumenna kattilassa ruokalusikallinen öljyä. Lisää riisi ja kuullota hetki, lisää valkoviini ja anna sen haihtua. Kaada sitten kasvislientä kattilaan vähän kerrallaan sitä mukaa, kun se imeytyy riisiin. Keitä risottoa keskilämmöllä koko ajan sekotellen kunnes kasvisliemi on imeytynyt (noin 15 minuuttia). Sekoita kattilaan lopuksi kaurakerma ja parsa-sipuliseos (säästä parsan nuput koristeluun). Tarkista suola, lisää sitruunanmehu ja raastettu kuori.
- Annostele risotto kesäkurpitsoiden päälle ja koristele parsan nupuilla ja silputulla tuoreella mintulla sekä paahdetuilla pinjansiemenillä.
Herkullista pääsiäisen aikaa!