3 x jäätee
3 x jääteeohje: klassikot ja hedelmäiset maut
Jäätee on niin simppeli ja silti niin virkistävä! Kokosimme vinkit sekä perinteisiin kuumahaudutettuun ja kylmäuutettuun jääteehen että hedelmäisiin makuversioihin. Katso itse tehdyn jääteen ohjeet videolta!
Jääteen valmistuksessa ensimmäinen vaihe on valita, haluaako hauduttaa teen kuumaan veteen vai uuttaa kylmään. Molemmat ovat kelpo tapoja, mutta eroa on käytetyssä ajassa ja maussa. Kuumaan veteen tehtynä tee syntyy vähän nopeammin. Kylmään veteen taas teestä irtoaa vähemmän kofeiinia ja kitkerää katektiiniä, eli mausta tulee pehmeämpi. Molemmilla tyyleillä jääteen valmistus on kuitenkin todella helppoa.
Näin syntyy paras jäätee
- Jääteen voi valmistaa perinteisen mustan teen lisäksi muista teelaaduista tai yrttihaudukkeista.
- Makeutus oman maun mukaan joko siirapilla, hunajalla tai sokerilla.
- Jos makeutat sokerilla, paras lopputulos syntyy sokeriliemellä. Keitä sokeria ja vettä 1:1-suhteessa, kunnes sokeri on kokonaan liuennut veteen. Valmis sokeriliemi jäähdytetään ja säilytetään suljetussa purkissa jääkaapissa.
- Jäätee säilyy 2–3 päivää jääkaapissa.
Resepti
Kuumahaudutetun jääteen ohje
4 Lipton Yellow Label -teepussia 1 l vettä
Laita teepussit kannuun. Kiehauta ½ litraa vettä ja kaada kannuun. Hauduta teetä 3 minuuttia, poista pussit.
Sekoita loput vedestä kylmänä joukkoon. Anna teen jäähtyä kokonaan.
Makeuta jäätee halutessasi hunajalla, vaalealla siirapilla tai sokeriliemellä.
Resepti
Kylmäuutetun jääteen ohje
3 Lipton Yellow Label -teepussia 1 l vettä
Laita teepussit ja vesi kannuun. Peitä kannu kannella tai kelmulla, anna uuttua yön yli jääkaapissa.
Poista teepussit ja tarjoile.
Makeuta jääteedrinkki halutessasi hunajalla, vaalealla siirapilla tai sokeriliemellä.
Resepti
Sitruunajääteen ohje
1 (luomu)sitruuna 3 Lipton Yellow Label -teepussia vettä
Pese sitruuna ja leikkaa se viipaleiksi.
Laita sitruunaviipaleet kannuun, lisää litra kylmää vettä ja kolme teepussia.
Siirrä jääkaappiin kylmäuuttumaan yön yli.
Resepti
Persikkajääteen ohje
1 dl sokeria 3 persikkaa vettä 1 l joko kylmäuutettua tai kuumahaudutettua jääteetä
Kuumenna kattilassa sokeri ja 1 ½ dl vettä, sekoittele kunnes sokeri liukenee.
Lisää sokeriliemeen kolme pilkottua kypsää persikkaa ja keitä, kunnes persikat ovat ihan pehmeitä, noin 5–10 minuuttia.
Siirrä kattila pois liedeltä, muussaa persikat haarukalla ja anna tekeytyä tunnin ajan.
Siivilöi persikkasiirappi ja sekoita yhteen litraan jääteetä.
Resepti
Kirsikkajääteen ohje
1 dl sokeria vettä vaniljatanko 150 g kivettömiä kirsikoita
Kuumenna sokeria ja 1 ½ dl vettä, sekoittele kunnes sokeri liukenee.
Lisää puolikas halkaistu vaniljatanko sekä siitä raaputetut siemenet ja kirsikat. Keitä, kunnes kirsikat ovat ihan pehmeitä, noin 5–10 minuuttia.
Siirrä kattila pois liedeltä, muussaa kirsikat haarukalla ja anna tekeytyä tunnin ajan.
Siivilöi kirsikkasiirappi ja sekoita yhteen litraan jääteetä.