Vedenjuonti helteellä – älä uuvu terassille tai pelikentälle
Jos jano iskee helteellä, on nestetasapainosi jo heilahtanut. Fiksulla vedenjuomisella vältät pahimmillaan nestehukan ja vähintäänkin helteen uuvuttaman ja kärttyisän olon. Kiinnitä erityistä huomiota vedenjuomiseen helteellä näissä viidessä tilanteessa. Jutun asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen.
Vedenjuontisuositus helteellä: Kun olet terassilla tai kaupunkilomalla
Hellepäivä ja heti on päästävä terassille! Tilaatpa oluen, kahvin tai kolajuoman, tarvitset aina myös vettä kaveriksi. Pyydä tilauksen yhteydessä aina vesikannu tai vesilasi pöytään.
Lisänesteytystä tarvitaan, sillä alkoholi ja kofeiini poistavat vettä elimistöstä. Sama koskee energiajuomia.
- Kahvikupillisen tai kolapullon kylkeen kannattaa aina tilata vesilasillinen.
- Oluttuopillisen tai muun alkoholijuoman seuraksi tarvitset toisen tuopposellisen vettä.
- Vähäalkoholisen tai alkoholittoman oluen kanssa et välttämättä tarvitse ylimääräistä vettä – mutta ei siitä haittaakaan ole.
Vedenjuontisuositus helteellä: Kun treenaat ja hikoilet paljon ulkona
Aurinko porottaa ja suuta kuivaa? Ota äkkiä hörppy vettä! Jano on sen merkki, että nestevarastot alkavat olla hyvin vähissä.
Paras janojuoma kesähelteillä on vesi, mutta tärkeintä on, että juomaa tulee oikeasti juotua. Jos vesi tympii, maku- tai kivennäisvesi raikastaa olon ja nesteyttää kropan yhtä lailla.
- Aikuiset tarvitsevat pari kolme litraa nestettä päivässä. Noin puolet tästä tulee vesipitoisen ruoan, kuten hedelmien, keittojen ja salaattien, mukana. Loput pitäisi juoda – ja jo ennen kuin jano pääsee iskemään.
- Lämpötilan noustessa kasvaa myös nesteen tarve: kuumalla ilmalla tarvitset noin litran verran ylimääräistä. Jos treenaat ulkona tai hikoilet saunassa tai pihahommissa, tarve kasvaa entisestään. Jos lähdet hellepäivänä kunnon lenkille tai vaikka tenniskentälle, juo vettä desilitra tai pari noin vartin välein. Kävelyllä tai pyöräretkellä riittää vesihörppy parinkymmenen minuutin välein.
- Muista, että vaikka tuulisena kesäpäivänä ilma ei tunnu erityisen kuumalta, nestettä haihtuu silti kropasta. Vesipullo siis aina mukaan!
Vedenjuontisuositus helteellä: Kun tavallinen hanavesi ei maistu
Kokeile näitä juomakikkoja, jos tuntuu, että pelkkä hanavesi ei maistu:
- Kivennäisvesi on vettä antoisampi juoma, sillä kuplat tuovat mukavaa suutuntumaa. Se on myös kevyempi vaihtoehto mehuille, sillä se ei sisällä ylimääräistä energiaa.
- Tuunaa hanavettä ja valmista jääkaappiin kannullinen makuvettä mintusta ja kurkusta, mansikoista ja vesimelonista tai sitruunasta ja persikasta.
- Ripottele jääpalamuotteihin marjoja tai pilkottuja hedelmiä, lisää vesi ja pakasta. Saat hyvät ja hauskannäköiset höysteet jääveteen.
Vedenjuontisuositus helteellä: Kun mukana on lapsia tai vanhuksia
Iloiset kesäjuhlat suvun kesken ja sää kutsuu pihapeleihin ja auringossa paistatteluun? Muista ilonpidon keskellä huolehtia paitsi omasta myös erityisesti nuorimpien ja vanhimpien nesteytyksestä.
Vanhusten vedenjuonti helteellä
- Ikääntyessä janoa ei tunne yhtä herkästi kuin nuorena, joten vesi saattaa unohtua kuin vahingossa. Koska vanhuksen kropassa on muutenkin vähemmän vettä, voi nestehukka iskeä salakavalasti.
- Muistuta senioreita juomaan säännöllisesti. Pikku kikat auttavat: laita jääkaappiin iso vesikannu ja varmista, että ikäihminen juo sen päivän mittaan tyhjäksi.
Lasten vedenjuonti helteellä
- Myös lasten kesätouhuissa juominen saattaa unohtua. Pidä vesipulloa aina mukana rattaissa tai repussa. Jos lapselle ei maistu vesi, kokeile sokeritonta ja hiilihapotonta makuvettä.
- Lapsen käteen sopiva ja helppokäyttöinen vesipullo voi motivoida häntä juomaan itse.
- Hörppäytä vettä lapsille automatkoilla. Ylimääräiset vessatauot ovat pieni paha verrattuna nestehukkaan. Vedenjuomisesta voi myös tehdä leikin. Kun ikkunasta on näkynyt kymmenen punaista autoa, takapenkkiläisen on aika ottaa pieni hörppy.
Vedenjuontisuositus helteellä: Kun huono olo iskee eli vesi on unohtunut
Päänsärky, pahoinvointi ja väsymys saattavat tietysti johtua liian ahkerasta olutlasin nostelusta, mutta jos nestetasapaino on heilahtanut, paha olo voi kertoa nestehukasta. Kun tunnet sen merkit, osaat korjata tilanteen.
Tunnista nestehukan merkit:
- Nestehukka aiheuttaa huonon fyysisen olon lisäksi kärttyisyyttä. Tarjoa siis porukan kiukkupyllylle ensiavuksi iso lasi vettä – hän saattaa leppyä.
- Jos olo alkaa tuntua kuumeiselta eikä enää edes hikoiluta, hälytyskellojen täytyy soida. Nestehukka on edennyt pidemmälle.
- Jos nestehukan oireet iskevät, on aika siirtyä vesilasin kanssa varjoon lepäämään. Nyt ei ole limsan tai muiden sokeristen juomien aika, vaan tehokkaimmin jäähdyttävät vesi tai kivennäisvesi.
- Kun nestehukka on lievä, juominen ja lepäily yleensä riittävät. Jos oireet ovat vakavampia, on hyvä käydä lääkärissä.