Pätkiikö muisti? Näin virkistät muistiasi päivän aikana
Unohtuiko kollegan puolison nimi lounaspöytäkeskustelussa jälleen kerran? Onko post-it-lappu käytetyin työvälineesi? Menitkö ruokakauppaan ja mielestä katosi, mitä lähdit hakemaan?
Et ole yksin arkisten unohdusten ja muistin pätkimisen kanssa. Jo joka kolmas työikäinen kärsii samasta pulmasta. Digitaalisella aikakaudella aivojen ylikuormitus, tietotulva ja jatkuvat keskeytykset heikentävät entisestään muistia ja keskittymiskykyä. Myös B12-vitamiini ja muisti ovat yhteydessä toisiinsa.
Muistin toimintaa voi onneksi tukea monella keinolla – tässä viisi virkistävää vinkkiä!
Kiinnostaako sinua, miten voit treenata omaa muistiasi paremmaksi?
1# Muistin viholliset? Pyri eroon keskeytyksistä – ja istu vähemmän
Elämäntavoilla on valtava vaikutus muistimme toimintaan. Monet arkiseksi muuttuneet tapamme ovat itse asiassa haitaksi muistin toiminnalle:
- Digitaalinen häly ja ärsykkeet:Suurin rasite aivoillemme ja muistillemme ovat keskeytykset, kuten puhelimen näytölle jatkuvasti pomppaavat ilmoitukset ja viestit. Keskeytykset pitävät kehomme hälytystilaa yllä. Hälytystila on alun perin tarkoitettu metsästäjä-keräilijän hetkelliseksi apukeinoksi ja valppaustilaksi, ettei hän jäisi pedon hampaisiin. Pitkäkestoisena hälytystila on raskasta koko elimistölle, mikä näkyy esimerkiksi muistin ja keskittymisen heikentymisenä.
- Vähäinen liikunta.Monet meistä istuvat lähes koko päivän töissä, autossa tai kotisohvalla. Koko elimistö kaipaa aktiivista arkea sekä sopivasti hikiliikuntaa. Liikunta edistää aivojen ja muistin terveyttä.
Muistisi kiittää jo pienistä arkeen tehdyistä muutoksista: muista taukojumppa, kerää askeleita portaissa tai työmatkoilla, sovi itsesi kanssa digilaitteiden käytölle ruutuajat ja mykistä puhelimen ilmoitukset työpäivän tai illan ajaksi.
Novelle Plus -hyvinvointivesiin on lisätty jokapäiväisen hyvinvoinnin kannalta tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja. Osana monipuolista ruokavaliota ne täydentävät terveellistä elämäntapaa. Tutustu uutuustuotteeseen: Novelle Plus B12 Muistille
2# Ikämuisti hidastaa oppimista – nukkuminen on muistiystävällisin teko kaikenikäisille
Ikä näkyy aivoissamme. Sitä ei kannata pelätä, mutta on hyvä huomioida, että ikääntyminen hidastaa oppimisnopeutta, muistamista ja hoksaavuutta. Esimerkiksi nimimuisti alkaa huonontua nelikymppisenä, ja vuosien lisääntyessä unohtelu lisääntyy. Iän myötä myös erilaiset sairaudet ja lääkkeet voivat hidastaa muistia.
Tunnetuin tapa jaotella muistia on keston mukaan: meillä on sekä aistimuisti, työmuisti että pitkäkestoinen säilömuisti.
Aivojen muistin käsittelyn voi kuvitella eräänlaiseksi liukuhihnaksi. Kaikki vastaanotettu tieto siirtyy liukuhihnaa pitkin aivoissa muutamaksi sekunniksi talteen, jonka jälkeen aivojen järjestelmät analysoivat ja skannaavat tiedon läpi. Ne tekevät päätöksen, siirtykö tieto liukuhihnaa pitkin takaisin ulos vai säilytykseen työmuistiin. Työmuistiin mahtuu kerrallaan vain noin 3-7 asiaa.
Unen merkitys korostuu pitkäkestoisen säilömuistin kohdalla. Nukkuessa aivot puhdistavat itsensä ja siirtävät päivisin hankitut tiedot pitkäkestoiseen muistiin. Paras muistiteko kaikenikäisille onkin varmistaa hyvät, 7–9 tunnin yöunet joka yö.
3# Ruoki muistia monipuolisesti – B12-vitamiini ja muisti liittyvät yhteen
Muistiystävällinen ruokavalio sisältää runsaasti värikästä ruokaa ja hyviä rasvoja. Lisää siis lautaselle kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä hyviä rasvoja sisältäviä öljyjä, pähkinöitä ja avokadoa.
Lisäksi on tärkeää huolehtia ”muistivitamiiniksikin” kutsutun B12-vitamiinin saannista. B12-vitamiini ja muisti liittyvät yhteen, sillä B12-vitamiini on muistin ja hermoston oma vitamiini.
- B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa oireita, muun muassa muistiongelmia ja keskittymishäiriöitä. Keho ei pysty tuottamaan B12-vitamiinia itse.Siksi B12-vitamiinia täytyy saada monipuolisesta ruokavaliosta. Saat B12-vitamiinia luontaisesti eläinperäisestä ruoasta, ja parhaita lähteitä ovat liha, kala, kananmuna ja maksa. B12-vitamiinin puutokseen ja saantiin kannattaa kiinnittää huomiota etenkin, jos olet kasvisruokavaliolla. Silloin monipuolisen ruokavalion tueksi voi ottaa B12-ravintolisän.
- Myös foolihappo edistää normaaleja psykologisia toimintoja. Ihmisen elimistö ei pysty valmistamaan foolihappoa (folaattia), joten sitä pitää saada ravinnosta. Folaatti on tärkeä vitamiini, joka edistää aivojen terveyttä, ja saattaa vähentää esimerkiksi Alzheimerin taudin riskiä. Folaattia saa erityisesti maksasta, vihreistä kasviksista ja hiivasta.
Missä arjen tilanteessa kaipaisit eniten ekstratsemppiä muistillesi?
Novelle Plus B12 Muistille on vähäkalorinen ja herkullinen makuyhdistelmä ananasta ja passionia. Juoma sisältää normaaleja psykologisia toimintoja, kuten muistia, edistäviä B12-vitamiinia ja foolihappoa. Yhdestä 0,5 litran pullosta saa 100 % B12-vitamiinin päivän saantisuosituksesta.
5# Ole armollinen itseäsi kohtaan – unohtaminen on tärkeä osa muistin toimintaan
Arjessa muistimme toimii jatkuvasti. Se vastaanottaa tietoa, säilyttää sitä ja hakee muistista asioita.
Sinua voi lohduttaa tieto, että yhtä tärkeä osa muistin toimintaa on myös unohtaminen. Itse asiassa ilman unohtamista aivoissamme vallitsisi kaaos – kaikkea päivittäin näkemäänsä ei voi tai kannatakaan muistaa.
Hyvä uutinen puolestaan on se, että pitkäkestoinen muistimme ei tule koskaan täyteen vaan opimme joka päivä uusia asioita. Siksi aivojen ja muistin treenaamiseen kannattaa panostaa läpi elämän – se virkistää!
Aiotko kokeilla jotain uutta muisti- tai aivorutiinia arjessa?
Tutustu uutuustuotteeseen: Novelle Plus B12 Muistille on vähäkalorinen ja herkullinen makuyhdistelmä ananasta ja passionia. Juoma sisältää normaaleja psykologisia toimintoja, kuten muistia, edistäviä B12-vitamiinia ja foolihappoa.