Moi, mitä etsit?

search

Mitä eroa on lähdevedellä, kivennäisvedellä ja vichyllä?

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää vedestä

Hyvinvointi, Vesi

Ihmisestä jopa 70 prosenttia on vettä. Mutta mikä oikeastaan on vedenjuonnin rooli ihmisen hyvinvoinnille? Entä kumpi on terveellisempi valinta: lähdevesi vai kivennäisvesi?

Mitä eroa on lähdevedellä, kivennäisvedellä ja vichyllä?

Lähdevesi on luonnon itsensä puhdistamaa vettä, joka sisältää luonnollisia mineraaleja, mutta ei lainkaan lisättyjä makuaineita tai kuplia. Novelle Lähdevesi on luonnollisen raikas, korkealaatuinen lähdevesi Karijoen soraharjuilta.

Lue lisää Novelle Lähdevedestä täältä.

”Kivennäisvesi taas tarkoittaa vettä, johon on lisätty kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia. Lisäksi kivennäisvedessä on kevyet kuplat, jotka vaikuttavat veden suutuntumaan, ja mahdollisesti myös makuaineita”, kertoo Hartwallin senior tuotekehitysasiantuntija Karoliina Junttila.

Vichyvesi sisältää lisäksi natriumia, ja siinä on kivennäisvettä vahvemmat kuplat.

”Siksi vichyn suutuntuma on vielä kivennäisvettäkin vahvempi”, Junttila kertoo.

Lue lisää Hartwall Vichyistä täältä.

Paljonko vettä pitäisi juoda päivittäin?

Ihminen tarvitsee nestettä päivittäin noin 2–3 litraa. Vettä poistuu elimistöstä jatkuvasti, esimerkiksi uloshengityksen ja ruoansulatuskanavan kautta sekä iholta haihtumalla. Siksi ihminen kuivuu, ellei saa päivittäin riittävästi nestettä ruoastaan ja juomastaan. Silloin ruoansulatus alkaa tökkiä ja aivot sakata. Myös vastustuskyky kärsii pitkittyneestä nestevajauksesta.

Hedelmät, kasvikset, juurekset ja marjat ovat hyviä nesteen lähteitä. Ne sisältävät myös ravintokuitua, vitamiineja ja hivenaineita.

Lisäksi päivittäin tulisi juoda noin 1–1,5 litraa vettä. Nesteen tarpeeseen vaikuttavat esimerkiksi ikä, paino ja sukupuoli.

Kahvin ja alkoholin kanssa pitäisi kuulemma juoda vettä. Miksi näin?

Nesteen tarve ei pysy samana päivästä toiseen. Esimerkiksi kofeiini- tai alkoholipitoisten juomien nauttiminen lisää veden tarvetta, sillä ne poistavat nestettä elimistöstä. Siksi kahvin, oluen, viinilasin tai energiajuoman kylkeen kannattaa aina muistaa ottaa lasillinen vettä.

Sairaana juominen on erityisen tärkeää. Vatsataudissa moni muistaakin hörppiä nestettä säännöllisesti. Ja hyvä niin, koska nestettä poistuu nopeasti oksennustaudissa tai ripulissa.

Myös kuumeisena ja flunssassa tulee huolehtia nesteytyksestä. Kuumeessa keho hikoilee. Flunssassa juomisesta on hyötyä siksi, että silloin hengitysteiden eritteet pysyvät juoksevina. Lima irtoaa paremmin yskiessä, ja nenän pystyy paremmin niistämään auki

Entä kuinka paljon helteellä pitäisi juoda enemmän?

Toki myös säätila ja runsas hikoilu vaikuttavat siihen, paljonko vettä on tarpeeksi.

Hellepäivänä ihminen tarvitsee nestettä noin litran tavallista enemmän. Tämän moni kyllä muistaa, mutta tuulisena, lämpimänä kesäpäivänä pieni nestehukka saattaakin yllättää. Se johtuu siitä, että tuulisella ilmalla lämpöä ei välttämättä tunne iholla. Siitä huolimatta ihminen hikoilee tavallista enemmän.

Myös hikoiluttava urheilu kuluttaa kehon nestevarantoja. Jos kuumana päivänä tai hikilenkillä tankkaa vettä, sitä kannattaa juoda noin desin verran vartin välein – siis mieluummin pieniä määriä usein kuin tuopillinen kerralla. Silloin neste imeytyy paremmin.

Mistä nestehukan tunnistaa?

Janon tunne on jo merkki nestevajeesta. Nestevajeen muita oireita ovat päänsärky, väsymys, pahoinvointi, vireystilan lasku ja keskittymisen herpaantuminen. Kuivuminen aiheuttaa myös ummetusta ja vaikuttaa muistiin ja mielialaan.

Ikäihmisillä ja lapsilla nestehukka syntyy aikuisia nopeammin, koska nestettä on vähemmän kuin aikuisilla.

Lievässä nestehukassa veden tai nesteytysjuoman juominen sekä lepäily yleensä riittävät. Jos olo tuntuu kuumeiselta eikä enää edes hikoiluta, nestehukka on edennyt pidemmälle. Vakavien oireiden kanssa täytyy lähteä lääkäriin.

Voiko vettä juoda liikaa?

Vaikka vedenjuonti on terveellistä ja yleisimmin ongelmana on se, ettei nestettä tule juotua tarpeeksi, holtittomaankaan tankkaukseen ei kannata lähteä. Silloin vaarana on, että elimistön neste- ja suolatasapaino menee vinksalleen.

Kun juo tavallista enemmän, pitää huolehtia suolatasapainosta. Hikoillessa elimistö menettää tärkeitä suoloja, joita tarvitaan esimerkiksi sydämen ja aineenvaihdunnan normaaliin toimintaan.

Suoloja ei pysty korvaamaan pelkkää hana- tai lähdevettä juomalla. Sen sijana suoloja on lisätty kivennäisveteen ja vichyyn sekä urheilu- ja nesteytysjuomiin. Esimerkiksi Hartwall Vichy Original on vahva ja runsaasti kupliva vichyvesi, joka sisältää tasapainotetusti suolaa eli natriumia sekä kivennäisaineita. Hartwall Vichy Original Double Salted -vichyvesi taas sisältää nimensä mukaisesti kaksi kertaa enemmän suolaa kuin Original-versio.

Lue lisää Hartwall Vichyistä täältä.

Myös suolaisen ruoan syöminen auttaa korvaamaan suoloja, joita hikoillessa menetetään.

Miksi vesi ei maistu aina samalta?

Vesi ei ole samanlaista kaikkialla. Erityisesti matkustaessa voi huomata, miten hanaveden maku voi vaihdella asunnon, kaupungin tai maan mukaan. Jo putkisto voi vaikuttaa hanaveden makuun.

”Veden laatu vaihtelee myös maaperän mineraalien mukaan. Siksi vesi on erimakuista Turussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä”, Junttila sanoo.

Pohjavesialueilla vesi on erityisen raikasta. Novelle-kivennäisvesissä käytetäänkin Salpausselän harjujen muodostamaa raikasta pohjavettä, joka on puhdistunut imeytyessään vuosikymmenten saatossa hiekka- ja sorapohjaisten harjujen ja reunamuodostumien läpi.

Lue lisää kaikista Novelle-kivennäisvesistä täältä.

Kumpi on terveellisempi valinta: lähdevesi vai kivennäisvesi?

Vesi on paras janojuoma – näin sanotaan monesti siksi, että vesi ei sisällä ylimääräistä energiaa eikä aiheuta happohyökkäyksiä ruokailujen välissä. Siksi veden juominen on hyvä valinta esimerkiksi suun terveyden kannalta.

Kivennäisvesi tai vichy ei jää tässä mielessä yhtään huonommaksi vaihtoehdoksi, jos kivennäisveden valitsee fiksusti.

”Suun terveyden kannalta kivennäisvesi on hana- tai lähdeveden veroinen vaihtoehto, jos siinä ei ole sokeria tai happoa, jotka syövyttävät hampaiden kiillettä”, Junttila kertoo.

Novelle-kivennäisvesissä näitä ei ole. Sen sijaan niihin on lisätty elimistölle tärkeitä kivennäisaineita ja luonnollisia makuaineita, jotka eivät ole haitallisia hampaille. Maustamattoman kivennäisveden lisäksi oman suosikkinsa voi löytää Vadelma-Veriappelsiinista tai sitruunanmakuisesta Citronellesta.

Lue lisää kaikista Novelle-kivennäisvesistä täältä.

”Laadukkaan kivennäisvedellä tai vichyllä voi olla etuakin tavalliseen veteen nähden. Jos vettä ei tule muuten juotua riittävästi, hyvänmakuinen kivennäisvesi saattaa maistua paremmin ja päivän nesteannos tulee helpommin täyteen”, Junttila muistuttaa.

Ne ovat myös terveellisempiä vaihtoehtoja esimerkiksi mehuille, jotka sisältävät sokeria ja energiaa.